english I italiano I espanol I cesky I magyar I francais I deutsch I ukrayins'ka by Google Translate

Please install Flash and turn on Javascript.

sighet.ro_ harta_ geografie_ istorie_ arhitectura_ memorial_ muzee_ festival_ galerie foto_ carte oaspeti_ link-uri_ contact

- Cladiri de cult - Cladiri ale institutiilor publice - Cladiri de invatamant - Alte cladiri - Dezvoltare urbana -

Biserica reformata - str. Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, nr.14

Biserica reformata este una din cele mai interesante si mai controverste subiecte ale fondului construit sighetean. Aceasta ese inpropriu considerata cea mai veche cladire din oras. Corect ar fi sa spunem, ca ea contine cel mai vechi element construit din Sighet, si anume partea inferioara a turnului clopotnita. Biserica suferind numeroase modificari, adaugiri si reconstructii de de-a-lungul timpului. Actuala infatisare datand din anul 1892.

Dupa unii, secolul XI-XII ar trebui considerat ca fiind punctul de plecare al acestei cladiri, cu o biserica atribuita anilor 1050-1150 si stilului romanic, peste care a fost construita o biserica in secolul al XIV-lea, in stil gotic. Unii i-au atribuit primei constructii chiar ritul ortodox. Aceste elemente nefiind probate cu documente sau sapaturi arheologice raman la nivel de supozitii. Biserica reformata de astazi, a fost finalizata in anul 1892, iar ultimele modificari ale turnului au fost aduse in anul 1931. >>continuare<<

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 cladire inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.479
Biserica romano-catolica - Piata Libertatii, nr. 16

Dupa ocuparea Transilvaniei, de catre Imperiul Habsburgic (1699), religia catolica va icepe sa se dezvolte (dupa ce s-a aflat in regres din sec al XVI-lea, datorita Reformei). Astfel primi calugari catoloci care vin periodic la Sighet (din 1717) apartin ordinului minorit din Baia Mare. Acestia se stabilesc in oras in 1930, si incep sa puna bazele unei comunitati catolice, care va creste numeric de-a lungul timpului. Pe 28 martie 1736 se sfiinteste piatra de temelie a bisericii. Aceasta va fi inchinata lui Sf. Carol Boromeul. Din 31 octombrie 1783 calugarii piaristi intra in posesia bisericii, ea ramanand pana in ziua de azi in proprietatea acestora. >>continuare<<

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 cladire inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.459
Biserica ortodoxa ucraineana - str. Bogdan Voda, nr. 5A

Biserica este construita intre anii 1791-1807, cu hramul "Inaltarea Sfiintei Cruci", ea a fost inaltata pe locul unei biserici de lemn. Initial si aceasta biserica a fost de rit greco-catolic, dar acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica ar putea fi incadrata intr-un stil baroc, destul de modest, dupa forma fatadei principale, acoperirea cu bulb a turlei de la intrare. Mai sunt prezente si elemente neocasice: pritvorul de la intrare, frontonul triunghiular de peste intrare).

Este o biserica sala cu un turn clopotnita deasupra intrarii. Pictura interioara originala de factura occidentala a fost inlocuita, in ultimii ani, cu una orientala, adecvata noului rit.

2 cladire inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.413
Templul Vijniter Klau (sinagoga) - str. Basarabiei, nr.10

Comunitatea israelita din Sighet isi are originile inca de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1780 se construieste prima sinagoga cu acordul Imparatului Josef al II-lea. Comunitatea se dezvolta si evreii ajung aproape majoritari in Sighet inainte de al doi-lea razboi mondial, si anume 11.026 (46,5%) Ón 1920 si 10.600 (38,9%) Ón 1930.

Azi doar cateva familii au mai ramas in oras. Acelasi lucru sa intamplat si cu templele, sinagogile si casele de rugaciuni ale acestora. Astfel din cele: doua temple, sase sinagogi si treisprezece case de rugaciune, a mai ramas in picioare numai Templul Vijniter Klau, construit in 1885 si refacut, reparat si restaurat Ón anii 1936, 1950, 1970 si 1981. >>continuare<<

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 cladire inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.405
Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" - str. Dragos Voda, nr. 1

Cladirea a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial ritul pracicat era cel greco-catolic, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de marele pictor maramuresan Traian Biltiu Dancus.

Biserica este de tip sala, cu un turn clopotnita la intrare, care vizibil a fost construit la dimennsiuni mai mici decat a fost proiectat. Deasupra accesului principal (in forma de arc ogival), se afla o fereastra circulara care doreste a ne aduce aminte de rozetele gotice.

In anii 2000 biseria a fost supusa unor restaurari, inclusiv pictura.

cladire inclusa in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.431
Catedrala ortodoxa "Sfintii Mihail si Gavril - str. Dr. Ioan Mihaliy de Apsa

Biserica ortodoxa, construita intre anii 1985-1998, cu hramul "Sfintilor Mihail si Gavril". Picturile interioare au fost realizate intre anii 1997-1998 de catre Diaconu Ioan si Diaconu Valerian.

Situata in vecinatatea Bisericii reformate, est una din interventiile noi care au brutalizat tesutul vechi al orasului. Prezinta o retragere generoasa de la aliniamentul stradal, iar demolarea vechiului palat de vanatoare Teleki (in anii 2000) a schimbat complet perceptia bisericii si a Pietei Dr. Ioan Mihaliy de Apsa.

Prezinta un plan triconc, cu doua turnuri (cu foisor) care bordeaza pridvorul. Inca doua turnuri mai mici, copii mai mici ale celor de la intrare, se gasesc deasupra diaconiconului si proscomidiei, Cea mai mare turla se dezvolta peste naosul bisericii, fosisorul lipsind de data aceasta. Peste pritvor este realizata o copertina in forma de arc de cerc, sub care sunt reprezentatii Sfintii MIhail si Gavril.

2 3

Cimitirul reformat - str. Vasile Alecsandri

In acest cimitir isi gasesc linistea enoriasii bisericii reformate.

Cimitirul catolic - str. Rodnei

In cimitirul romano-catolic se pot intalni numeroase monumente funerare foarte interesante si frumoase. Dintre care as aminti mormantul pictorului Hollosy Simion (inclus in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr. 578), monumentele realizate din metal de langa capela (1860 respectiv 1841) si multe altele.

Tot aici se gaseste capela roamno-catolica. Este o capela cu plan central, acoperit cu o cupola, terminat cu un lanternou, deasupra intrarii are un frontonul triunchiular care se sprijina pe doua perechi de coloane. Toate aceste elemente ne face sa spunem ca acesta constructie, per ansmblu, este singura din Sighet care poate fi incadrata in stilul neo-clasicist pur. Mai putem intalni si o micuta capela, dezafectata, cu caracter baroc. Turnul peste intrare, cornisa acestuia mult evazata, exedrele de pe fatada sunt elemente care merita a fi observate.

2 3 4 5 6 7 8 9 10

Cimitirul evreiesc - str. Szilagy Istvan

Un zid masiv si inalt de piatra, apara ramasitele comunitatii evreiesti, atat de numeroasa, in Sighet, inaintea celui de-al Doilea Razaboi Mondial.

Aici se pot gasi cripte si morminte ale rabinilor care au slujit in oras, a oamenilor de vaza, sau a cetatenilor simplii. Toate acestea macinate de timp si vreme.

Una din cele mai importante monumente din cimitir este "Monumentul sapunului", in memoria celor exterminati in lagarele naziste.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 . . . . 16

Cimitirul ortodox si greco-catolic - str. Rodnei

Aici se pot vedea monumentul ridicat in cinstea Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial (datand din 1920 - inclus in Lista Monumentelor Istorice 2004 - jud. Maramures, la nr.577), mormantul Academicianului Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, al artistului Gheorgeh Chivu si numeroase alte monumente funerare.

2 3 4 5

Cimitirul ostasilor sovietici - str. Rodnei

In acest cimitir si-au gasit odihna vestnica ostasii sovietici, care au cazut la datorie pe aceste meleagri in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

2 3

Site al municipiului Sighetu-Marmatiei - © martie 2010