english I italiano I espanol I cesky I magyar I francais I deutsch I ukrayins'ka by Google Translate

Please install Flash and turn on Javascript.

sighet.ro_ harta_ geografie_ istorie_ arhitectura_ memorial_ muzee_ festival_ galerie foto_ carte oaspeti_ link-uri_ contact

- Cadrul Natural - Arii Protejate - Arbori Ocrotiti - Cascade - Abrupturi Stancoase - Pesteri - Defilee - Mlastini - Lacuri - Trasee Turistice -

Parcul Natural Muntii Maramuresului - Muntii Maramuresului

Este a doua rezervatie ca marime din Romania, cu o suprafata de 148850 ha.

Nucleul faunistic Nacladovati - Valea Viseului, Muntii Maramuresului

Se intinde pe o suprafata de 243 ha si reprezinta o prelungire a rezervatiei Kuzi din Ucraina peste raul Tisa

Nucleul geologic, floristic si faunistic Zaslau-Runcu-Hlubochi - Valea Viseului, Loc.Bistra, Muntii Maramuresului

Are o suprafata de 795 ha si cuprinde Dealul Tocarnea, Muntele Muncelu si defileul raului Viseu. Aici se pot gasi: papucul doamnei (Cypripedium calceolus L.), specie aflată pe lista specilor amenințate la nivel european

Nucleul floristic si faunistic Serban-Hututeanca, Tomnatec-Sehleanu - Loc. Bistra, Loc. Crasna, Loc. Repedea, Muntii Maramuresului

In cele 1810 ha ale sale cuprinde Masivul Pop Ivan si reprezinta o prelungire a rezervatiei biosferei Masivul Maramoroskiy din Ucraina. Aici se afla narcisele (Narcissus poeticus L. ssp. radiiflorus, Salisb), specie aflata pe lista specilor amenintate la nivel european (Aii)

Rezervatia de gorunet de la Ronisoara - Loc. Rona de Sus, Hera

Intinsa pe o suprafata de 62 ha, are ca scop protejarea gorunului valoros din zona. Aici se poate observa gorun (Quercus petraea) cu cea mai dreapta tulpina din Europa..

Rezervarea de larice - Loc. Rona de Sus, Satul Costiui

Aceasta se intinde pe o suprafata de 0,7 ha, si sunt protejate exemplare seculare de larice (Larix deciduas)

Rezervatia Dealul Solovan - Sighetu-Marmatiei

Se intinde pe 1,02 ha si este constituita in jurul pesterii de pe Dealul Solovan. Aceasta doreste sa protejeze gorunul (Quercus petraea) și stejarul (Qercus robur) din zona.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Parcul Gradina Morii - Sighetu-Marmatiei

Este situat pe strada Mihai Eminescu si are o suprafata de 2,5 ha. Este cel mai vechi parc pastrat al municipiului, amenajarea acestuia realizandu-se in secolul al XIX-lea (numit in acea perioada "Petofi - Liget" / Parcul - Petofi), existand la un moment dat chiar si un tramvai tras de cai care aducea locuitorii orasului in parc. Aici se afla peste 25 de specii de arbori și arbușsi, atractia o constituie un gorun (Quercus petraea) monumental de peste 350 de ani, cu o înălțime de 30 m si circumferinta de 4,65 m.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Parcul Dendrologic Livada - Sapanta

Pe o suprafata de 21 ha sunt plantate peste 40 de specii de arbori si arbusti, o atractie deosebita sunt stejarii seculari (Quercus robur) cu diametre impesionante.

Parcul Dendrologic Bocicoiul Mare - Loc. Bocicoiul Mare, Satul Tisa

Intins pe 21 ha protejeaza peste 20 de specii de arbori si arbusti. O atracție deosebita o constituie arbori exotici: arborele de lalea (Liriodendron tulipifera), nucul american (Juglans nigra) si platanul (Platanus occidentalis).

Parcul Dendrologic Sighetu-Marmatiei - Sighetu-Marmatiei

Realizat pe malul raului Iza (pe strada Xenopol), pe o suprafata de 4,6 ha, adaposteste peste 40 de specii de arbori și arbusti: nuc american (Juglans nigra), larice (Larix decidua), brad (Abies alba) etc.

2 3 4

Pentru mai multe informatii vizitati www.traseemaramures.ro/Bazadedate/Protejat/protejat.html

Site al municipiului Sighetu-Marmatiei - © martie 2010